NIEUWSBRIEF GGDGHOR | oktober | 2020

Beste lezer,

In deze derde speciale Corona nieuwbrief over de periode augustus/september van de GGDGHOR Crisisorganisatie stel ik mij graag in het kort aan u voor.

In het kort, omdat de aandacht moet gaan naar de diverse partners en collega's die al maanden met deze crisis aan de slag zijn.

Zo komen het Rode Kruis, de huisartsen en het RLM aan het woord en geven zij u een kijkje achter de schermen.

Collega Evelien van Zwanenburg (epidemiologisch onderzoeker bij DG&J) vertelt over het gezondheidsonderzoek tijdens de coronacrisis.

Daarnaast brengen we de testlocaties in beeld, geven we achtergrondinformatie over de nieuw gevormde COVID-19 Uitvoeringsorganisatie.

En last but not least hebben we ook een update van de tijdlijn, met de maanden augustus en september, gemaakt. Scroll daarvoor op de tijdlijn naar beneden.

Zorg goed voor elkaar en stay safe!

Cees Vermeer Directeur Publieke Gezondheid

Interview Cees Vermeer

Je start als nieuwe directeur Publiek Gezondheid midden in een crisis. Nu ben je een maand verder zonder een rustige inwerkperiode. Hoe heb je deze maand ervaren?

Het was een bijzondere eerste maand. Van inwerken was eigenlijk geen sprake. Gelukkig vind ik het heerlijk om uit mijn comfortzone te stappen en in het diepe te springen. Nieuwe vraagstukken, nieuwe mensen, nieuwe netwerken, nieuwe vakinhoud. Met veel collega’s heb ik de afgelopen maand al mogen samenwerken.

Prachtig om te merken hoeveel ervaring en toewijding er is voor de publieke gezondheidszorg in ons gebied. Dat is lekker werken en helpt om koers uit te zetten. Wel had ik heel graag met iedereen persoonlijk kennis willen maken. Op afstand van elkaar is dat best lastig. Maar of het nu via Teams, Zoom of in levende lijve is, we gaan elkaar ontmoeten!

Je bent directeur GGD, maar ook directeur GHOR. Voor ons als medewerkers van de GGD en GHOR de eerste keer dat we zo langdurig met elkaar samenwerken. Wat valt jou op aan onze samenwerking?

Het duurde eventjes voordat ik doorhad wie nu precies waar werkt. En dat is een goed teken. Want als het gaat om COVID-19 zijn we één team met één missie. De samenwerking loopt uitstekend.

En als ik een enkele keer wrijving merk, dan gaat het volgens mij over de juiste zaken. Zoals over de vraag wat we op enig moment met redelijke zekerheid weten versus de noodzaak om in het hier en nu te handelen. Dat zijn de vragen die ertoe doen. Dat mag wrijven.

Deze crisis gaat nog wel even duren. Sommige van onze taken zijn nu ingebed in de crisis. Reguliere taken zijn veranderd of kunnen we even niet (volledig) uitvoeren. Hoe zie je de toekomst voor je?

Ik denk inderdaad dat we nog lang met COVID-19 bezig zullen zijn. Hopelijk niet in de crisisachtige setting zoals nu. Maar als een infectieziekte die zo nu en dan de kop op steekt. Zoals mazelen, rode hond, polio, TBC en ga zo maar door. Na de watersnoodramp van 1953 zeiden we als samenleving ‘dit nooit meer’. En zijn we systemen gaan bouwen en onderhouden om dat te voorkomen. De schade van COVID-19 voor gezondheid, economie en samenleving is enorm. We zullen niet opnieuw overvallen willen worden door een infectieziekte. Dit nooit meer!

En om infectierampen te voorkomen zullen we systemen moeten bouwen en onderhouden. Mondiaal, nationaal, regionaal.

Het is raar dat we als samenleving weinig geld uitgeven aan preventie en publieke gezondheidszorg maar miljarden euro’s aan repareren van schade nadat het mis is gegaan. Dat is dweilen met de kraan open. Volgens mij maakt de coronacrisis ook het belang van preventie weer duidelijk, van gezondheidsbescherming en van gezondheidsbevordering. Ons werk zal er over twee jaar echt anders uitzien dan twee jaar geleden.

Je bent een aanpakker en stroopt graag de mouwen op. Hoe gaan we dit terug zien in de crisis?

Ik hoop dat jullie dat de afgelopen weken al hebben gemerkt. Ik zie mijn rol als ruimte geven aan professionals, zorgen voor heldere communicatie naar alle partijen, sturen op de vervolgstappen. De tweede golf zal niet ons laatste treffen met corona zijn.

We zullen een antwoord moeten vinden hoe we duurzaam met gezondheidsbedreigingen omgaan. Daar wil ik de mouwen voor opstropen. Dit is een prachtige tijd om directeur Publieke Gezondheid te zijn!

VORIGE NIEUWSBRIEVEN

De vorige nieuwsbrieven nog een keer lezen? Dat kan!

Klik op de buttons voor de eerste twee nieuwsbrieven.

VORIGE NIEUWS BRIEVEN

De vorige nieuwsbrieven nog een keer lezen? Dat kan!

Klik hiernaast op de buttons voor de eerste twee nieuwsbrieven.

Begin hier met lezen!


"Inhoud"