PARTNER IN BEELD

Rode Kruis in actie tijdens de coronacrisis.

Onze hulp in Nederland

Je baan kwijt, niet naar buiten mogen of zorgen om een zieke geliefde: het coronavirus treft veel Nederlanders in het hart. Voor het Nederlandse Rode Kruis betekent dit de grootste hulpoperatie sinds de Watersnoodramp. Vanaf het begin van de coronacrisis draaien onze vrijwilligers overuren om de meest kwetsbaren te helpen en zorgpersoneel te ondersteunen.

Benieuwd wat we precies doen in de regio Zuid-Holland Zuid? Hieronder een korte opsomming van een aantal zaken die we opgepakt hebben de laatste maanden!

Testbus

Het Rode Kruis heeft een van haar bussen ingezet die overal in de regio neergezet kan worden, waar maar collectief getest kan worden. Denk maar aan zowel geclusterde woonvormen als bedrijven. Het Rode Kruis heeft een pool van bemonsteraars die testen kunnen afnemen. Zij zijn opgeleid door de GGD en in gezamenlijkheid hebben ze dit opgezet.

In september heeft de bus gestaan bij een locatie van Het Spectrum, Vreedonk te Dordrecht.

Het Rode Kruis biedt deze extra mogelijk om naast de teststraat ook op deze wijze testen te kunnen afnemen. Heel uniek, want wij zijn de eerste regio in Nederland met een testbus!

Teststraat

Vrijwilligers van het Rode Kruis hebben zich aangemeld om te helpen bij de teststraat in onze regio. Zowel het bemonsteren als het assisteren daarbij pakken zij op.

Ondersteunen bij Huisartsenpost

Als je een afspraak hebt (of gehad) bij huisartsenpost 't Hellegat kan het zomaar zijn dat de intakevragen bij de ingang worden verricht door iemand van het Rode Kruis. Zie bieden hun ondersteuning aan bij het controleren op afspraken, vragen naar corona klachten, wijzen ze op het handen ontsmetten en laten zij patiënten op tijd naar binnen om opstopping in de wachtruimte te voorkomen en de 1,5m te waarborgen. Deze ondersteuning hebben zij ook een aantal maanden geboden bij het Albert Schweitzer ziekenhuis.

COVID vervoer

Waar taxi’s en andere vervoersbedrijven aan het begin van de coronacrisis geen passend vervoer konden en mochten aanbieden, heeft het Rode Kruis dit opgepakt. Met een omgebouwde bus, zodat de chauffeur en de inzittenden op veilige afstand van elkaar in één ruimte konden zitten, hebben zij mensen van en naar het ziekenhuis gereden. Denk aan bijvoorbeeld mensen die een dialyse nodig hebben.

Voedselbank Dordrecht

Maandenlang heeft het Rode Kruis ondersteunt bij onder andere het inpakken van voedselpakketten, sorteren en uitzoeken van voedselwaren.

Boodschappen dienst

Mensen die niet meer in staat waren om zelf boodschappen te doen of die echt krap zaten met bepaalde dingen konden zich aanmelden via de Landelijke Hulplijn. Zij zijn daarbij geholpen door het Rode Kruis.

Maylie van den Akker, Coördinator Noodhulp

"Persoonlijk heb ik de afgelopen periode beleefd als een enorm enerverende, maar ook een hele interessante tijd. De eindeloze bereidheid van vrijwilligers om steeds opnieuw te ondersteunen bij hulpvragen is werkelijk hartverwarmend.

Als Rode Kruis zijn we met diverse ketenpartners geweldige samenwerkingen aangegaan, waar we ontzettend trots op zijn. Dat is dan ook een mooie stap in onze ambitie, om als Rode Kruis een schil om de zorg te vormen.

In een collectief samenwerkingsverband bereiden we ons nu voor op de tweede golf. Ik hoop dan ook van harte dat we opnieuw een beroep mogen doen op alle mensen die de afgelopen tijd hun steentje hebben bijgedragen. Tenslotte krijgen we COVID-19 alleen sámen onder controle!"

Meer lezen?


"COVID uitvoeringsorganisatie"