01

MULTIDISCIPLINAIR

02

MONODISCIPLINAIR

03

HOLLANDSE GRIEP

04

BIJEENKOMST GAGS / AGS

OPLEIDEN,

TRAINEN EN

OEFENEN

Opleiden, trainen en oefenen

De GHOR werkt niet alleen aan de vakbekwaamheid van haar crisisorganisatie, maar ontwikkelt zichzelf ook steeds verder. Na de introductie van POP-gesprekken, accreditatiepunten en vraag-gestuurde vakbekwaamheid, wordt de keten ook steeds meer betrokken in dit gedachtengoed. We bieden steeds een gevarieerder aanbod aan oefeningen en trainingen aan om zo de innovatie in het vakgebied te waarborgen. Dit doen we met onze crisisorganisatie, maar ook met onze witte partners en onze multi partners. Zo organiseren we opleidingen, en trainen we de zorg en het veiligheidsdomein. Hieronder een weergave van een aantal activiteiten tijdens het afgelopen jaar.

Multidisciplinair

Bij zo’n 90% van onze inzetten werken we nadrukkelijk samen met de brandweer, politie, en bevolkingszorg. Naast de multidisciplinaire samenwerking zijn crisiscommunicatie en informatiemanagement voorname aandachtspunten. Die punten krijgen dan ook volop aandacht in de werkgroep multidisciplinaire vakbekwaamheid.


Deze werkgroep is voor de GHOR de verbinding tussen de Witte Kolom en de multi-samenwerking op het gebied van OTO.

Multi-disciplinair

Bij zo’n 90% van onze inzetten werken we nadrukkelijk samen met de brandweer, politie, en bevolkingszorg. Naast de multi-disciplinaire samenwerking zijn crisiscommunicatie en informatiemanagement voorname aandachtspunten. Die punten krijgen dan ook volop aandacht in de werkgroep multidisciplinaire vakbekwaamheid.


Deze werkgroep is voor de GHOR de verbinding tussen de Witte Kolom en de multi-samenwerking op het gebied van OTO.

Tijdens het derde jaar van haar opleiding Integrale Veiligheidskunde deed Floor Borgman een meeloop- en onderzoekstage van twintig weken bij de GHOR. Ze keek onder meer mee bij de voorbereiding en uitvoering van de driedaagse oefening voor het Commando Plaats Incident. Ze vertelt er enthousiast over.

Stagiaire Floor Borgman keek mee met de CoPI oefendagen

Monodisciplinair

De GHOR is de regisseur binnen de Witte Kolom tijdens crises. Het is belangrijk dat de crisisorganisatie en de individuele functionarissen ook nadrukkelijk worden voorbereid op deze cruciale rol. Hier is met name tijdens de monodisciplinaire vakbekwaamheidsactiviteiten aandacht voor. Dit gebeurt soms op kleine schaal, middels bijvoorbeeld een vaardigheidstraining voor een specifieke doelgroep, en een andere keer met een grootschalige oefening met diverse organisaties tegelijkertijd.

Mono-disciplinair

De GHOR is de regisseur binnen de Witte Kolom tijdens crises. Het is belangrijk dat de crisisorganisatie en de individuele functionarissen ook nadrukkelijk worden voorbereid op deze cruciale rol. Hier is met name tijdens de mono-disciplinaire vakbekwaamheidsactiviteiten aandacht voor. Dit gebeurt soms op kleine schaal, middels bijvoorbeeld een vaardigheidstraining voor een specifieke doelgroep, en een andere keer met een grootschalige oefening met diverse organisaties tegelijkertijd.

GGDGHOR oefent

Vanwege het samenvoegen van de crisisorganisaties van de GGD en GHOR in 2018 heeft de sectie GGDGHOR tijdens een aantal werksessies elkaar beter leren kennen, elkaars rollen en de wijze van alarmering uitgelegd gekregen. Hiernaast is ook specifiek stil gestaan bij de afschaling, omdat het verloop hiervan minstens zo belangrijk is voor het eindresultaat van een inzet.

GGB oefening

De GHOR oefening met de Regionale Ambulance Voorziening, de meldkamer, het Noodhulpteam en het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Evaluatie GGB oefening

De evaluatie van de oefening hebben we weergegeven in een infographic.

Hollandse griep

In de week van 7 oktober 2019 heeft er een meerdaagse oefening voor de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid plaatsgevonden met als scenario een grootschalige infectieziektenuitbraak. Het was een interessante oefening met heel wat deelnemers!

Pandemie

Het is belangrijk dit scenario te oefenen, omdat een pandemie hoog scoort in de risicobeoordeling op regionaal en nationaal niveau. Omdat een pandemie in de praktijk vaak langere tijd duurt, oefenen de beide Veiligheidsregio’s meerdere dagen. Ook in de weken ervoor vinden al de nodige activiteiten plaats.

Gevaarlijke stoffen, hoe werken we samen?

Bijeenkomst GAGS/AGS

Of er nu brand is, een koolmonoxide lekkage of een lekkage van een chemische product, er komen gevaarlijke stoffen vrij. Hoe moet je de gevaarlijkheid van deze stoffen nu duiden? En welke effecten heeft dat op de volksgezondheid?

Hier heeft de crisisorganisatie binnen de Veiligheidsregio specialisten voor: coördinatoren verkenningseenheid en (gezondheidskundig) adviseurs gevaarlijke stoffen.

GGDGHOR crisisorganisatie