Tijdlijn coronacrisis

Een chronologische tijdlijn van alle gebeurtenissen en mijlpalen met betrekking tot het coronavirus is hieronder te bekijken. Iedere maand bevat diverse bullet points. Klik op de buttons voor meer informatie.


SEPTEMBER 2021

We gaan verder open

Het aantal coronabesmettingen blijft in september stabiel. Aan het eind van de maand wordt een grote stap gezet door de anderhalvemetermaatregel los te laten. Nederland gaat verder open, maar wel met coronatoegangsbewijs.AUGUSTUS 2021

Vaccinatiegraad is hoog

De daling van het aantal besmettingen in juli stokt in augustus. De besmettingen en ziekenhuisbezetting zijn hoger dan een jaar geleden. De vaccinatiegraad is hoog, en mag nog meer stijgen.


JULI 2021

Snelle stijging én daling

De losgelaten maatregelen zorgen begin juli voor een snelle stijging van het aantal besmettingen. Het kabinet grijpt in met extra maatregelen voor de zomer om de cijfers te laten dalen.


JUNI 2021

We zijn er bijna

Het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt hard, ook in onze regio. We kunnen dan ook veel maatregelen loslaten. Toch zijn we nog niet van het virus af en is waakzaamheid geboden.


MEI 2021

Meer versoepelingen

Het aantal coronabesmettingen en COVID-patiënten in de ziekenhuizen daalt. De tweede stap van het openingsplan is een feit en stap 3 staat in de planning. De 200.000ste prik is gezet.


APRIL 2021

Eerste versoepelingen

In april houdt de derde golf coronabesmettingen aan. Begin van de maand schommelde het aantal besmettingen in onze regio tussen 200-300 per dag. De eerste versoepelingen zijn een feit.


MAART 2021

De derde golf

Een jaar na de eerste coronabesmetting raast de derde golf besmettingen door de regio. Zuid-Holland Zuid is zelfs een tijdje koploper als het gaat om het aantal nieuwe besmettingen.


FEBRUARI 2021

Lockdown verlengd

In februari worden er enkele maatregelen versoepeld, waaronder de heropening van het primair onderwijs en de kinderopavang. De lockdown en avondlok worden daarentegen verlengd tot 2 maart.


JANUARI 2021

Vaccineren van start

Op 6 januari 2021 gaat de landelijke vaccinatiecampagne officieel van start. Zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. In regio Zuid-Holland Zuid begint de vaccinatiecampagne op 15 januari.


DECEMBER 2020

Feestdagen in coronatijd

De decembermaand verloopt dit jaar anders dan normaal. Corona houdt het land nog altijd in zijn greep en de besmettingscijfers en de druk op de zorg zijn nog steeds te hoog. De lockdown wordt verlengd en de druk op de zorg neemt toe.


NOVEMBER 2020

De druk blijft hoog

Eind oktober bereikt de tweede coronagolf zijn piek en van een daling is in november slechts in lichte mate sprake. De druk op de zorg blijft eveneens hoog en er volgt dan ook een landelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown.


OKTOBER 2020

Besmettingen laaien op

Begin oktober zetten de besmettingen van september verder door en worden de nieuwe maatregelen die eind vorige maand werden afgekondigd ingevoerd. Er is een dringend advies om mondkapjes te dragen in musea, supermarkten en andere openbare ruimtes.


SEPTEMBER 2020

Effecten van de zomer

1 september markeert het einde van de routekaart. De vakantie is voorbij en de besmettingen nemen later in de maand weer toe. De effecten van de vrijheid in de zomerperiode worden meer en meer zichtbaar. Eind deze maand spreekt het kabinet over een 2e golf.


AUGUSTUS 2020

Veranderende situatie

Halverwege augustus stabiliseert het aantal coronabesmettingen. Veel landen sluiten hun grenzen en er zijn diverse demonstraties tegen de maatregelen. Er opent een tweede teststraat in de regio en de voorzitters van de veiligheidsregio's krijgen meer macht.


JULI 2020

Corona niet met vakantie

In juli eindigt de intelligente lockdown en komt er meer ruimte met betrekking tot de regels. De 1,5 meter afstand blijft wel de basis. In deze maand begint ook de zomervakantie en slaat het RIVM alarm vanwege de toenemende verspreiding van het coronavirus.


JUNI 2020

Meer versoepelingen

1 juni is de dag dat de horeca haar deuren weer mag openen, weliswaar op aangepaste wijze. Naast de horecabranche mogen basisscholen weer volledig open en ook het voortgezet onderwijs kan weer voorzichtig opstarten met lesgeven. Daarnaast zijn er versoepelingen aangekondigd met betrekking tot samenkomsten.


MEI 2020

Eerste versoepelingen

In de maand mei worden de eerste versoepelingen aangekondigd door premier Mark Rutte. Hiertoe behoren o.a. de heropening van de basisscholen en het op aangepaste wijze hervatten van het georganiseerd (buiten) sporten. Diverse noodverordeningen zijn deze maand nodig om alle maatregelen te beschrijven.


APRIL 2020

Afsluitingen in regio

De maand april staat in het teken van verschillende afsluitingen van gebieden en locaties in Zuid-Holland Zuid. Het mooie weer, i.c.m. de diverse feestdagen, zorgden voor veel drukte, wat niet strookte met de maatregelen.


MAART 2020

Situatie verslechtert

In maart nemen de besmettingen in een hoog tempo toe. Na de eerste besmetting in het Beatrix ziekenhuis wordt er een GRIP 2 afgekondigd, die kort na het eerste overlijdensbericht in de regio wordt bijgesteld naar GRIP 4.


FEBRUARI 2020

Eerste besmetting

In februari begint het coronavirus voorzichtig een naam te krijgen in Nederland. Aan het begin van de maand is er echter nog geen besmetting geconstateerd, wat na de carnaval al snel verandert.


JANUARI 2020

Corona geen thema

Bij de start van 2020 speelde corona nog geen rol in het dagelijks leven van Nederlanders. Op de achtergrond werd er wel gekeken naar de situatie en de ontwikkelingen in Wuhan, China..


Ga naar contactpagina