PERSOONLIJKE BESCHERMINGS- MIDDELEN (PBM)

Door het coronavirus ontstond een grote behoefte aan middelen voor de verzorging van (mogelijke) coronapatiënten. Sander Zwanenburg, adviseur OTO, sloot bij de sectie GGDGHOR Zuid-Holland Zuid aan en stortte zich vanaf dag één in de wereld van de PBM en de schaarste ervan.

PERSOONLIJKE BESCHERMINGS- MIDDEL EN (PBM)

Door het coronavirus kwam er een grote behoefte aan middelen voor de verzorging van (mogelijke) coronapatiënten. Sander Zwanenburg, adviseur OTO, sloot bij de sectie GGDGHOR Zuid-Holland Zuid aan en stortte zich vanaf dag één in de wereld van de PBM en de schaarste ervan.

“In het begin was er niks, waren er geen aanvoerlijnen...”

Sander Zwanenburg: "Het was echt een moeilijke periode. Je wilt graag iedereen helpen en voorzien van bescheringsmiddelen, maar er was gewoon heel weinig tot niets. Wel was er al contact in ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) verband met de twee andere regio’s, Zeeland en Rotterdam.

Herverdelen in drie regio’s “We zijn begonnen met inventariseren waar zich de grootste knelpunten bij de zorginstellingen in onze regio bevonden om dit vervolgens in ROAZ verband proberen op te lossen. Binnen de drie regio’s gingen we herverdelen; de partijen met de grootste voorraad aan PBM stonden een deel hiervan af om instellingen met tekorten te voorzien. Tevens zijn we zelf bezig geweest om middelen binnen te krijgen. Zo kregen we giften van bedrijven, meldden BRZO bedrijven zich en kochten we hun voorraden op.” Landelijk inkooppunt Redelijk snel was het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) opgericht om zo snel mogelijk voldoende veilige persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen beschikbaar te krijgen voor alle zorgaanbieders in Nederland. “Individuele instellingen kregen het niet voor elkaar een brug te slaan naar China en andere landen om PBM in te kopen. Grote academische ziekenhuizen hebben de handen ineen geslagen en het LCH in het leven geroepen. Met deze expertise bij elkaar konden ze groot en sneller inkopen”, gaat Sander verder. “Met de PBM coördinatoren uit alle regio’s in Nederland en een vertegenwoordiger van GGDGHOR NL startten we met elkaar een whatsapp groep. Zo konden we op landelijk niveau met elkaar contact hebben en een kort lijntje houden met het LCH. Met de komst van het LCH trokken we regionale initiatieven naar landelijk, zodat er één inkooppunt in de lead kwam.”

Hoe ging het in zijn werk

“In het begin van de coronacrisis deden we elke dag een uitvraag bij de zorginstellingen; wat is je voorraad en wat is je dagelijks verbruik. Als een zorginstelling qua voorraad onder de 24 uur kwam, gingen we die als eerste bevoorraden. Soms waren we zelfs aan het kijken hoe we een instelling de nacht konden doorhelpen. Later in de crisis is dit tijdspad verschoven naar 48 uur. Qua schaarste zagen we dat er eerst heel veel schaarste was aan mondkapjes, vervolgens aan schorten en daarna aan handschoenen.”

Apothekers hielpen mee

“Hoe verder we in de crisis kwamen, hoe meer partijen zich meldden die PBM nodig hadden. Met elkaar (landelijk en regionaal) waren we steeds bezig hoe we ook deze partijen konden voorzien. Als één van de eerste regio’s in het land betrokken wij de apothekers erbij. Zij gingen ons ondersteunen bij het leveren van PBM aan mensen met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Inmiddels is dit een landelijke beweging geworden”.

Bedankt Terugkijkend op de afgelopen periode hebben we met z’n allen heel hard gewerkt om onze partners te voorzien van beschermingsmiddelen ten tijde van enorme schaarste. Gelukkig hebben we het nu goed op de rit. Uit minder leuke tijden volgen ook mooie samenwerkingen. Zo hebben we een erg goede relatie opgebouwd met de coördinatoren van het ROAZ en hebben met elkaar zoveel bereikt. Graag wil Sander Janet Vos, Wouter van der Spek en Laurens Walhout van het ROAZ in het zonnetje zetten. Zij hebben zich enorm ingezet in deze moeilijke periode.

Meer lezen?


"Teststraat"