Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang in Zuid-Holland Zuid

Laatste stand van zaken vluchtelingenopvang

Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang in Zuid-Holland Zuid

Laatste stand van zaken vluchtelingenopvang

Actuele cijfers opvangplekken

Aantal plekken noodopvang Oekraïne

0

Inspanningsverplichting is 3.328 plekken op 1 januari 2025

Alle gemeenten in onze regio vangen Oekraïense vluchtelingen op, in totaal 2.818 plekken.

De beschikbare opvanglocaties zitten momenteel nagenoeg vol. De bezettingsgraad is ruim 99%. Er wordt nog steeds hard gezocht naar nieuwe locaties of mogelijke uitbreiding van locaties.

Aantal plekken crisisnoodopvang Oekraïne

0

Opvangplekken in HUB

Naast de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen, is er ook een crisisnoodopvang. Op deze HUB in het CrownPoint in Dordrecht zijn 37 plekken. Deze worden ingezet voor spontane aanloop en als time-outlocatie voor maximaal een week.

Aantal plekken particuliere opvang Oekraïne

0

Inschatting van het aantal opvangplekken

Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er vanuit de samenleving tal van initiatieven om vluchtelingen te helpen, onder andere met de opvang van vluchtelingen thuis en bij stichtingen en verenigingen. Deze opvangplekken worden niet meegerekend tot de inspanningsverplichting voor gemeenten. We houden het wel zoveel mogelijk bij omdat het goed laat zien welke grote betrokkenheid er is onder inwoners van onze regio. Bovenstaande cijfers zijn een inschatting die opgehaald zijn bij gemeenten.

0

Het regioplan ingediend

Op 1 november 2024 hebben alle Provinciale Regietafels hun provinciale plannen bij de minister ingediend. In dit plan staat hoeveel opvangplekken elke gemeente per 1 juli 2025 en per 1 februari 2026 beschikbaar kan hebben voor asielzoekers. Onderdeel van het provinciale plan Zuid-Holland is ook het regioplan van de Regionale Regietafel Zuid-Holland Zuid.

Volgens de spreidingswet is de opgave voor de regio Zuid-Holland Zuid 2.615 opvangplekken. Hiervan zijn 222 plekken voor AMV'ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). In het regioplan staat dat de gemeentes in de regio kunnen zorgen voor 1.910 opvangplekken per februari 2026. Van deze opvangplekken kunnen er 240 plekken voor AMV'ers zijn.

Het verdeelbesluit

Aan de hand van alle ingediende provinciale plannen heeft de minister een verdeelbesluit genomen. Dit besluit is eind december 2024 gepubliceerd. Dit verdeelbesluit bepaald hoeveel opvangplekken voor asielzoekers elke gemeente moet realiseren. Deze aantallen voor de gemeentes in Zuid-Holland Zuid zijn te vinden op de pagina met de laatste cijfers.

Klik hier voor de cijfers van het verdeelbesluit

Locaties overgedragen aan het COA en het Rode Kruis

Per 1 januari 2025 zijn twee opvanglocaties overgedragen aan het COA en aan het Rode Kruis. Deze twee locaties, in Sliedrecht en in Bleskensgraaf (Molenlanden), waren de laatste twee locaties voor asielzoekers nog in het beheer van de Veiligheidsregio. De locatie in Sliedrecht is overgedragen aan het COA. De locatie in Bleskensgraaf is overgedragen aan het Rode Kruis. Met deze overdracht heeft de Veiligheidsregio geen locaties meer in beheer.

Themabijeenkomst zorg en onderwijs

Op 24 maart 2025 wordt een themabijeenkomst over zorg en onderwijs voor nieuwkomers georganiseerd. Dit is een bijeenkomst voor wethouders en ambtenaren op het gebied van zorg en onderwijs. Ook andere betrokken zoals onderwijsbesturen en zorgverleners zijn hiervoor uitgenodigd. Op deze themabijeenkomst zal worden besproken hoe in de regio Zuid-Holland Zuid verder kan worden gebouwd aan zorg en onderwijs voor nieuwkomers.

Opgave opvang Oekraïense vluchtelingen bijgesteld

In gemeentelijke opvang in onze regio worden in totaal 2.900 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. De opgave voor onze regio, een inspanningsverplichting, wordt bepaald aan de hand van landelijke prognoses. Deze inspanningsverplichting is eind 2024 verlaagd van 3.576 naar 3.328 plekken op basis van deze prognoses.

De psychosociale hulpverlening overgenomen door de GGD

Vanaf de start van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 heeft de GHOR het faciliteren en organiseren van de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen op zich genomen. Hieronder valt ook de psychosociale hulpverlening (PSH).

Met de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid is overeengekomen dat de PSH voor Oekraïners op de juiste wijze kan worden ondergebracht bij de GGD-afdeling Openbare Geestelijke Gezondheidszorg.

Met ingang van 1 januari 2025 zijn de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de PSH door de GGD overgenomen. Met deze overname is het continueren van de hulp gegarandeerd.

Huisartsenzorg naar gemeente

De coördinatie en organisatie van de huisartsenzorg voor Oekraïense ontheemden in de regio Zuid-Holland Zuid is per medio 2024 overgedragen aan de gemeenten.

Voor de gemeenten Gorinchem, Hoeksche Waard, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden zijn gedetailleerde overeenkomsten opgesteld. Voor de overige zes gemeenten binnen de regio is de huisartsenzorg voor Oekraïense ontheemden belegd bij de zogenoemde DagHAP. De gemeente Dordrecht heeft per 1 juli 2024 de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de coördinatie en organisatie van deze zorg. DrechtDokters heeft toegezegd de verhuur van ruimtes voor de DagHAP te continueren.

Met deze transitie wordt een belangrijke stap gezet in de structurele borging van de huisartsenzorg voor Oekraïense ontheemden. Dit proces draagt bij aan een duurzame en efficiënte organisatie van de zorg.

Opvang Oekraïne in de media

16 januari 2025 NPO

22 januari 2025 AD De Dordtenaar

27 augustus 2024 AD De Dordtenaar

19 december 2024 NU.nl

20 december 2024 Zwijndrecht.net

4 februari 2025 AD Hendrik-Ido-Ambacht

20 december 2024 NU.nl

21 februari 2025 NU.nl

Opvang asielzoekers in de media

7 november 2024 AD De Dordtenaar

16 oktober 2024 AD Hoeksche Waard

14 oktober 2024 NU.nl

20 december 2024 NU.nl

15 januari 2025 NOS

30 oktober 2024 NOS

7 september 2024 AD De Dordtenaar

22 februari 2024 AD De Dordtenaar

12 april 2024 Rijnmond

18 december 2024 Het Kontakt

Ga naar Cijfers

Klik hier