Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang in Zuid-Holland Zuid
Laatste stand van zaken vluchtelingenopvang
Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang in Zuid-Holland Zuid
Laatste stand van zaken vluchtelingenopvang
Actuele cijfers opvangplekken
Aantal plekken noodopvang Oekraïne
Opgave is 3.058 plekken op 1 februari 2024
Alle gemeenten in onze regio vangen Oekraïense vluchtelingen op, in totaal 2.506 plekken. Daarnaast is er een hub-locatie van 100 plekken, deze wordt ingezet voor spontane aanloop en als time-outlocatie voor een aantal dagen.
De beschikbare noodopvanglocaties zitten momenteel nagenoeg vol. De bezettingsgraad is ongeveer 99%. Er wordt nog steeds hard gezocht naar nieuwe locaties of mogelijke uitbreiding van locaties om zo de gevraagde 3.058 opvangplekken te bieden in onze regio.
Aantal plekken crisisnoodopvang Oekraïne
Uitbreiding opvangplekken
Eind oktober verzocht de staatssecretaris om extra crisisnoodopvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.
Naast de bestaande 100 plekken bij de HUB in het CrownPoint in Dordrecht zijn er nog 50 plekken bijgekomen in de Havenkerk in Alblasserdam.
Aantal plekken particuliere opvang Oekraïne
Inschatting van het aantal opvangplekken
Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er vanuit de samenleving tal van initiatieven om vluchtelingen te helpen, onder andere met de opvang van vluchtelingen thuis en bij stichtingen en verenigingen. Dit aantal opvangplekken wordt niet meegerekend met de opgave voor de gemeenten. We houden het wel zoveel mogelijk bij omdat het goed laat zien welke grote betrokkenheid er is bij de inwoners in onze regio. De bovenstaande cijfers zijn een inschatting die we opgehaald hebben bij gemeenten.
Aantal plekken tijdelijke gemeentelijke opvang asielzoekers
Formeel is de opgave per 1 juli 2023 gestopt
Drie gemeentes hebben aangeboden om de tijdelijke gemeentelijke opvang open te houden. Er zijn in Zuid-Holland Zuid drie verschillende tijdelijke gemeentelijke locaties ingericht voor in totaal 150 mensen:
- sinds september 2022 in het gemeentekantoor Sliedrecht voor 50 mensen
- sinds november 2022 op een schip aan de Fokkerkade in Papendrecht voor 50 mensen;
- sinds half februari 2023 aan de Melkweg in Bleskensgraaf voor 70 mensen.
Bijna twee jaar aan de slag voor vluchtelingenopvang in de regio
Als tien samenwerkende gemeenten in onze regio Zuid-Holland Zuid zijn we samen met de VRZHZ en andere partners en instellingen alweer bijna twee jaar aan de slag om opvanglocaties voor ontheemden te organiseren. In deze tijd is er veel gerealiseerd.
Voorzitter Wouter Kolff neemt u mee in een terugblik op de afgelopen twee jaar en kijkt vooruit naar 2024.
Sint bezoekt opvanglocatie Sliedrecht
Op dinsdag 5 december wordt traditioneel in Nederland Sinterklaas gevierd. Dit jaar bezocht de Sint ook de crisisnoodopvanglocatie in Sliedrecht, omdat daar ook kinderen wonen. Het effect van het sintbezoek is voor een ieder opbeurend, zowel voor kinderen als voor de volwassenen. Er werden cadeautjes uitgereikt en er was Sinterklaas-zoetigheid voor iedereen.
Extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Molenlanden
Gemeente Molenlanden heeft na de dringende oproep voor extra plekken, naast de particuliere opvang en de gemeentelijke opvang in Groot-Ammers, 22 Oekraïense vluchtelingen kunnen onderbrengen met hulp van een van hun ondernemers. Deze mensen kunnen sinds november tot april 2024 op deze plek verblijven.
Crisisnoodopvang Sliedrecht verlengd
De crisisnoodopvang in het gemeentekantoor van Sliedrecht is verlengd. In ieder geval loopt de huidige exploitatie door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid tot 1 april 2024. Komende tijd wordt onderzocht hoe er daarna verder wordt gegaan met het in stand houden van de crisisnoodopvangplekken. Reden voor de verlenging zijn het groeiende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers de laatste maanden, de toenemende druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel en omdat er opnieuw mensonterende situaties dreigen. Het kabinet heeft daarom recent alle gemeenten verzocht extra opvangplekken beschikbaar te stellen.
Inwoners en ondernemers in de omgeving van het gemeentekantoor zijn schriftelijk geïnformeerd over het besluit tot verlenging en ook uitgenodigd voor een ontmoeting met de burgemeester De Vries van Sliedrecht.
Crisisnoodopvang met 50 plekken voor Oekraïners in Alblasserdam
In de Havenkerk in Alblasserdam is begin november extra ruimte gemaakt om korte crisisnoodopvang te bieden aan ongeveer 50 Oekraïense vluchtelingen. In de Havenkerk biedt de gemeente al langere tijd noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen (ongeveer 80 plekken). Aanleiding voor de uitbreiding was een extra verzoek van de staatssecretaris in verband met te weinig beschikbare opvangplaatsen voor vluchtelingen.
Meer informatie over de opvanglocatie in de Havenkerk: www.alblasserdam.nl
Nieuwste verzamelbrieven Tweede Kamer
De staatssecretaris (ministerie van Justitie en Veiligheid) stuurt de Tweede Kamer regelmatig verzamelbrieven over de vluchtelingenopvang.
Dit is de laatste verzamelbrief over asielopvang van 10 november 2023. En hier is de laatste verzamelbrief over opvang Oekraïne van 24 november 2023.
Wat te doen bij overlast in opvang?
Het Rijk heeft voor gemeenten een handelingsperspectief opgesteld hoe met overlast door onaangepast gedrag van vluchtelingen uit Oekraïne in de gemeentelijke opvanglocaties (GOO) om te gaan.
Kijk op www.rijksoverheid.nl voor een huishoudelijk reglement, handreiking, maatregelenpakket en een klachtenformulier.
Tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie in Hendrik-Ido-Ambacht
Sinds half juli is het schip de Bellriva aan het Noordeinde ingericht voor de opvang van maximaal 200 asielzoekers. Er verblijven bewoners aan boord met verschillende nationaliteiten, zowel vrouwen als mannen. Het overgrote deel van de bewoners komt uit Syrië en Jemen, maar er zijn ook burgers uit Iran, Eritrea, Somalië, Uganda, Turkije, Afghanistan en Pakistan. Ongeveer een kwart van de bewoners heeft een verblijfsvergunning en zal ter zijner tijd uitstromen om te gaan inburgeren in de gemeente waaraan zij gekoppeld zijn. De overige bewoners wachten nog op een besluit van de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst). Voor alle bewoners geldt dat zij dolgraag willen gaan integreren en participeren in de samenleving en graag de weg willen leren kennen in hun nieuwe woonplaats.
Verlenging gemeentelijke opvanglocaties
Er zijn drie tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties voor asielzoekers in Zuid-Holland Zuid die na 1 december langer openblijven.
De gemeente Papendrecht heeft besloten om de opvang in hun gemeente open te houden tot begin februari 2024. De gemeente Sliedrecht houdt hun locatie open tot ten minste 1 april. Voor de opvang in Bleskensgraaf is al eerder besloten dat deze openblijft tot 1 april. Zij komen hiermee tegemoet aan de vraag aan gemeenten de tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties langer open te houden.
In opdracht van deze gemeenten blijft de Veiligheidsregio het beheer en de exploitatie van de locaties verzorgen.
Uitbreiding crisisnoodopvang Bleskensgraaf
Eind september is er direct ingespeeld op het verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. In zijn brief van 22 september verzocht hij om extra opvangplekken voor asielzoekers. In de bestaande opvanglocatie in Bleskensgraaf in gemeente Molenlanden werd met 20 extra plekken uitgebreid van 50 naar 70 plekken voor vluchtelingen. In slechts een paar dagen waren de plekken beschikbaar gemaakt.
Deel Oekraïners van opvanglocatie Strijen verhuisd naar woonunits
Afgelopen zomer zijn op het terrein van de opvanglocatie in Strijen 24 woonunits gebouwd. Daarna werden ze klaargemaakt voor bewoning. In de week van 9 oktober was het dan zover. Vanuit het voormalige gemeentehuis aan het Waleplein verhuisden zo’n 100 van de ongeveer 150 Oekraïners naar de woonunits. De bewoners van de woonunits zijn erg blij met deze verhuizing. De vierpersoons units hebben twee slaapkamers en de zespersoons units drie slaapkamers. De units zijn niet luxe, maar met een eigen keukentje en badkamer met douche en toilet wel een vooruitgang ten opzichte van de kamers in het oude gemeentehuis. De bewoners kunnen nu zelf koken in hun eigen woning. Door deze verhuizing kwamen er opvangplekken vrij in het voormalige gemeentehuis. Die plekken zijn klaargemaakt om nieuwe mensen op te vangen.
Crisisnoodopvang is voortaan tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO)
Sinds 1 juli 2023 is het Veiligheidsberaad gestopt met de organisatie en coördinatie van de crisisnoodopvang voor asielzoekers. De afstemming over de opvangcapaciteit is overgedragen aan de provinciale regietafels. De uitvoerende taken liggen bij de gemeenten binnen de provincie, in samenwerking met het COA.
Het was aan gemeenten om zelf de bestaande crisisnoodopvanglocaties te verlengen of te stoppen. De drie gemeenten die verlengd hebben, vroegen de veiligheidsregio hen te ondersteunen met de coördinatie en exploitatie. De crisisnoodopvang is sinds 1 juli van naam veranderd en heet voortaan tijdelijke gemeentelijke opvang.
Landelijke asielinstroom per week
Hiernaast vindt u het overzicht van de landelijke asielinstroom per week over 2023 in vergelijking tot 2022. Het gaat om het totaal aantal eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging, herplaatsing en nareizigers.
Er zijn in 2023 tot nu (week 51) toe 1.700 asielzoekers meer ingestroomd dan in 2022 in dezelfde periode.
Derdelanders wachten op uitspraak Raad van State
Met de stroom Oekraïners die vorig jaar naar ons land vluchtte, kwamen ook mensen met een andere nationaliteit en tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne mee naar Nederland. Deze zogenaamde derdelanders ontvingen eerder het bericht dat hun tijdelijke bescherming (RTB) per 4 september jl. zou gaan stoppen. De staatssecretaris van JenV heeft besloten om de situatie te bevriezen, waardoor deze mensen toch langer gebruik maken van de rechten van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) bijvoorbeeld voor werken en opvang door de gemeente. De verwachting is dat in januari de Raad van State een uitspraak geeft over de vraag of de tijdelijke bescherming voor deze groep mag stoppen
Meer informatie: Verblijf niet-Oekraïners met tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders) | IND
Oekraïners aan het werk
Hieronder een inschatting van het percentage werkende volwassenen onder Oekraïners in de gemeentelijke opvanglocaties. De percentages verschillen per gemeente. Dit heeft onder andere te maken met de samenstelling van de groepen. Zo is het aandeel werkenden onder moeders met kleine kinderen bijvoorbeeld lager dan bij mensen die geen of juist oudere kinderen hebben. Ook speelt seizoensarbeid een rol in de percentage werkenden.
Alblasserdam
Dordrecht
Gorinchem
Hardinxveld Giessendam
Hendrik-Ido-Ambacht
Hoeksche Waard
Molenlanden
Papendrecht
Sliedrecht
Zwijndrecht
Gezondheidszorg vluchtelingen Oekraïne
Binnen de Rijksoverheid website is de pagina met informatie over (gezondheids)zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne vernieuwd. Het betreft onderwerpen als het declareren van zorgkosten, medische zorg en hulpmiddelen. Ook meer informatie over vaccinaties, maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp is hier te lezen.
Meer informatie: Gezondheidszorg vluchtelingen Oekraïne | Rijksoverheid.nl
Verhuizing Oekraïense vluchtelingen Papendrecht
In het weekend van 2 december vond de verhuizing plaats van de Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht. Zij gingen van de oude locatie bij zalencentrum De Palm naar de Poldermolen 10 – 18 (naast het voormalig politiebureau). Naast de inzet van alle professionele medewerkers, werkten ook vrijwillige medewerkers aan deze grote klus mee. Die laatste zijn onder meer leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger college.
De asielzoekers die nu nog op de boot bij de Anthony Fokkerweg zitten, komen straks naar Poldermolen 8, het voormalig politiebureau. Deze locatie wordt dan beheerd door het COA.
Refugee Cup voor team Sliedrecht
De bewoners en medewerkers van de crisisnoodopvanglocaties zijn met elkaar de uitdaging op het voetbalveld aangegaan. De teams van de verschillende opvanglocaties uit Sliedrecht (zie foto), Papendrecht, Gorinchem, Bleskensgraaf, Lopik en Stein en Beveiligingsbedrijf Mon Security speelden op zaterdag 11 november voor de Refugee Cup in Sliedrecht. Na een fantastische dag heeft team Sliedrecht een mooie overwinning behaald. In het voorjaar gaan de opvanglocaties weer opnieuw de sportieve strijd voor de beker aan.
Toekomstbestendige zorg voor vluchtelingen
Huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen uit de gemeenten Zwijndrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Papendrecht en later ook Alblasserdam is sinds 2 oktober jl. anders georganiseerd. Door het inzetten van de zorgapp Medicoo en het tijdens vastgestelde uren overdag openstellen van de Huisartsenpost DrechtDokters, de zogenoemde dag-HAP, wordt de zorg aan deze specifieke doelgroep op een meer toekomstbestendige manier vormgegeven.
Meer informatie op de website van GHOR zuid-Holland: Het verhaal achter de evolutie van huisartsenzorg voor vluchtelingen - GHOR Zuid-Holland Zuid (ghorzhz.nl)