Financien
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid rapporteert over de besteding van de middelen. In deze update is de stand van zaken opgenomen tot en met maart 2023.
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne voert de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ), in opdracht van de voorzitter, taken uit ten behoeve van de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne en de coördinatie en organisatie van de crisisopvang van asielzoekers vanuit Ter Apel.
De VRZHZ maakt kosten Hoewel de Veiligheidsregio in de basis een crisisorganisatie operationeel heeft, overstijgt de uitvoering van crisistaken voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne en de crisisnoodopvang van asielzoekers de capaciteit van de reguliere crisisorganisatie en die van de partners. De crisisorganisatie maakt dan ook gebruik van externe ondersteuning. Met name voor de sectie Bevolkingszorg, Crisiscommunicatie en GGD/GHOR zijn extra mensen ingezet. Deze extra capaciteit is deels afkomstig van gemeenten en de Servicegemeente Dordrecht, en voor een deel betreft het externe inhuur van professionals.
Verrekening gemaakte kosten Er is een specifieke uitkering vanuit het ministerie in het kader van de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne voor de Veiligheidsregio en de GGD voor het vergoeden van hun coördinerende activiteiten. Aan een formele regeling voor crisisnoodopvang van asielzoekers wordt nog gewerkt, maar duidelijk is dat alle kosten, via het COA, worden vergoed door het Rijk.
Dit zijn de bedragen tot en met 13 maart 2023
Noodopvang Oekraïne Tot en met 13 maart heeft de Veiligheidsregio ruim 0,4 miljoen euro aan kosten gemaakt. Deze kosten zijn gemaakt voor de coördinerende rol die de Veiligheidsregio vervuld bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit betreft kosten voor de inzet van personeel, vervoer van Oekraïense vluchtelingen naar opvanglocaties, medische kosten en overige algemene kosten. De kosten voor het exploiteren van opvanglocaties waar Oekraïense vluchtelingen worden gehuisvest, loopt via de gemeenten en zit derhalve niet in de 0,4 miljoen euro. Crisisnoodopvang COA Voor het realiseren van crisisnoodopvang is tot en met 13 maart 5,3 miljoen euro aan kosten gemaakt. Dit betreft de kosten voor de coördinatie van asielzoekers in de regio Zuid-Holland Zuid en de exploitatie van opvanglocaties in de regio. Het grootste deel van de kosten heeft betrekking op de huur van opvanglocaties, beveiliging van locaties, inhuur van extern personeel en het levensonderhoud van de asielzoekers.In 2023 zullen de kosten significant hoger uitvallen dan de 7,1 miljoen van 2022. Dit omdat we enerzijds meer locaties hebben dan in 2022 en anderzijds omdat de locaties in 2022 slechts vijf maanden open waren.
De gemaakte kosten in 2022 (7,1 miljoen euro) zijn overigens in februari door het COA vergoed.