PARTNER IN BEELD
Het Parkhuis werd eind april verrast door de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidde binnen een afdeling van het Dordtse verpleeghuis. Daar werd bij vrijwel de hele afdeling, op één bewoner na, COVID-19 vastgesteld.
Coronavirus treft Parkhuis
Lange tijd wist Het Parkhuis de besmettingen buiten de deur te houden. Toen op 30 april de eerste bewoner positief getest werd, nam het verpleeghuis onmiddellijk maatregelen. De afdeling werd in quarantaine geplaatst: bewoners mochten de afdeling niet meer af en personeel werkte met persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes en handschoenen. Toch verspreidde het virus zich vervolgens snel. Alle bewoners van de hoofdlocatie werden getest. Om positief geteste bewoners te scheiden van bewoners waarbij geen besmetting is vastgesteld, werd besloten om de hoofdlocatie te verdelen in twee sectoren. Enerzijds werd de gehele bovenverdieping ingericht voor bewoners met het coronavirus. Anderzijds verhuisden de niet-besmette bewoners naar de benedenverdieping. Om dit te realiseren, was het noodzakelijk om 79 bewoners te verhuizen. Het Parkhuis kreeg hierbij hulp van eigen medewerkers en van de brandweer. Het Parkhuis heeft bewust gekozen voor deze omvangrijke interne verhuizing. Deze beslissing namen ze om bewoners niet naar een voor hen onbekende locatie te hoeven verhuizen. En tegelijkertijd zoveel mogelijk ruimte te creëren voor de zorg voor zowel de bewoners waarbij het virus was bevestigd, als degenen waarbij dat niet het geval was. Het coronavirus heeft bewoners en medewerkers van de hoofdlocatie van Het Parkhuis hard getroffen. Er zijn bewoners overleden ten gevolge van COVID-19, en velen zijn ziek geworden. Het Parkhuis leeft intens mee met de nabestaanden van hun overleden bewoners.
Dagboek van Madieke
Madieke Linckens, beleidsadviseur bij de GHOR ZHZ, maakt onderdeel uit van de GGDGHOR projectorganisatie COVID-19 en is hierbinnen onder andere accounthouder voor de verplegings- en verzorgingsinstellingen.
Isoleren Het Parkhuis had een gedegen plan ontwikkeld om bewoners gefaseerd te kunnen isoleren. Hierbij zijn zowel collega’s van de GHOR (voor advies en assistentie), de GGD (gericht op infectiepreventie) als de brandweer (gericht op de brandveiligheid van de isolatiemaatregelen) betrokken geweest.
Madieke heeft vanuit de GGDGHOR een aantal dagen ondersteuning geleverd aan Het Parkhuis. Lees hieronder het ‘dagboek’ van Madieke.
Dinsdag 12 mei
Naar aanleiding van de testen op 12 mei, waarbij alle bewoners van de hoofdlocatie zijn getest, bleek in de late avond een dusdanig aantal bewoners positief dat in één klap over moest worden gegaan op het uiterste scenario in de planvorming. Vanaf het moment dat dit bekend werd, heb ik nauw contact onderhouden met de bestuurder van Het Parkhuis die op dat moment in het crisisteam de opties aan het verkennen was. Nog geen uur later, rond 23:00 uur ’s avonds, leidde dit tot een ondersteuningsvraag gericht op de verhuizing van de bewoners. Eén van de twee opties was namelijk om 79 bewoners van de instelling te verhuizen. Dit om de locatie te verdelen in twee sectoren. Eén verdieping voor bewoners met het coronavirus en de andere verdieping voor de bewoners die niet besmet waren.
Deze uitzonderlijke situatie en vraag maakten het nodig om creatief te denken en snel te schakelen. Na een snelle afweging van opties, heb ik om 23:10 uur de Algemeen Commandant Geneeskundige zorg (ACGz) gebeld, met het verzoek om te bekijken welke ondersteuningsmogelijkheden er waren bij de brandweer. Niet veel later sprak ik mijn collega bij de brandweer, Marcel Huijbregts, die meteen de opties ging bekijken. Door de actiestand, zou je bijna uit het oog verliezen dat we inmiddels in de nachtelijke uren aan het schakelen waren. Omdat het crisisteam van Het Parkhuis de besluitvorming de volgende ochtend voort zou zetten, hebben Marcel en ik rond 01:00 uur besloten om de volgende ochtend opnieuw contact met elkaar op te nemen. Marcel is op dat moment nog verder gegaan met het bekijken van de mogelijkheden.
Woensdag 13 mei
In de ochtend heb ik samen met het Rode Kruis gekeken naar de mogelijkheden voor de ondersteuning van de andere optie. Het verplaatsen van een deel van de bewoners naar een afdeling van een collega-instelling elders in Dordrecht. Om 08:15 uur ontving ik het bericht van het Rode Kruis dat zij zowel bussen voor liggend als zittend vervoer klaar hadden staan. Om 08:30 uur ontving ik van Marcel de bevestiging dat er vanuit de brandweer 10 man (en waar nodig meer) klaar stonden om te ondersteunen bij een eventuele verhuizing. Met deze ondersteuningsopties ben ik het crisisteam van Het Parkhuis in gegaan. In de ochtend heb ik het crisisteam ondersteund bij de besluitvorming. Om 10:25 uur is uiteindelijk besloten om rond het middaguur over te gaan tot de interne verhuizing. Ik heb vervolgens aan Marcel gevraagd of de bevelvoerder alvast kon komen zodat wij konden afstemmen over de inzet. Vanaf dat moment heb ik samen met Het Parkhuis diverse randvoorwaarden voor de brandweer geregeld. Met Jan Willem schakelde het vervolgens heel makkelijk en in no time stond er een gemotiveerd team van de brandweer klaar om deze bijzondere klus te klaren. De inzet van de brandweer, de interactie die zij hadden met het zorgpersoneel en de getoonde flexibiliteit verdienen niets dan lof. Verbinden In de middag heb ik zorg gedragen voor de koppeling van de communicatiefunctionarissen van Het Parkhuis, de GGDGHOR en Crisiscommunicatie Veiligheidsregio ZHZ (VRZHZ). Omdat de persuiting van Het Parkhuis vrijwel samen zou vallen met de wekelijkse persconferentie van de voorzitter van de VRZHZ - burgemeester Kolff en de Directeur Publieke Gezondheid Karel van Hengel, was het belangrijk om de verschillende communicatie-uitingen op elkaar af te stemmen. Uiteindelijk hebben wij de dag, later dan gepland, rond 00:00 uur afgesloten. Ik kijk terug op een bijzondere inzet waarbij ik veel bewondering heb voor de veerkracht en inzet van het personeel van Het Parkhuis. Het was een dag waarop wij als GHOR en Brandweer, door onze krachten te bundelen, een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan de omvangrijke interne verhuizing binnen Het Parkhuis. Hierdoor konden de bewoners van Het Parkhuis, in deze toch al moeilijke periode, in een voor hen vertrouwde omgeving blijven.