SCENARIO'S
Wat komt er nog op ons af en hoe staan we gesteld?
SCENARIO'S
Wat komt er nog op ons af en hoe staan we gesteld?
De GGD en GHOR werken samen aan het ontwikkelen van scenario’s omtrent het verloop van COVID-19 in ZHZ. Het doel van deze scenario's is om de gezondheidsketen te preparen op wat mogelijk nog gaat komen en om gesteld te staan de benodigde zorg te kunnen leveren. We zijn vroeg gestart hierover na te denken, maar zochten naar de juiste methode om te kunnen vooruitkijken. In de loop van de coronacrisis hebben we verschillende werkwijzen toegepast. Ergens begin april zijn we met een vast scenarioteam vanuit de GGD en de GHOR begonnen. Met de methode van Verhaallijnen dat gebaseerd is op ‘storytelling’ zijn we aan de slag gegaan. Het geeft niet de absolute waarheid weer, maar geeft lezers een denkrichting mee!
Uitgangspunten
De uitgangspunten bij het scenario zijn onder andere dat:
- COVID-19 voorlopig niet uit de samenleving verdwijnt,
- het virus op verschillende momenten oplaait,
- de toename van kennis en het maatschappelijk debat vraagt om adaptief en innovatief vermogen bij het bestrijden van het virus en,
- we een volgende golf van besmettingen verwachten.
Op grond hiervan zijn negen verhaallijnen beschreven en gevisualiseerd in een zogenoemde praatplaat. Met behulp van deze praatplaat is in de afgelopen periode met verschillende sectoren in de zorg gesproken over de risico's die zij voor zichzelf zien. Op deze manier is het scenario steeds scherper en realistischer geworden.
Wat gaat er nog komen
De verschillende instellingen binnen de zorgsector hebben dit model gebruikt om na te denken over het voorbereiden ‘op wat er mogelijk nog gaat komen’. En dat heeft geleid tot een aantal gezamenlijke opgaven voor de zorg in de regio ZHZ. Deze opgaven helpen om gesteld te staan voor de effecten die de COVID-19 pandemie heeft op de samenleving en de gezondheidszorg in het bijzonder.
Blijft actief
Dit betekent niet dat het scenarioteam nu klaar is. De komende maanden blijft het team actief om alert te zijn op ontwikkelingen en vooruit te blijven kijken. In ons scenario denken nemen we onder andere ook de resultaten mee uit het Early-warning systeem.