COLLEGA IN BEELD

Ben de Haan loopt normaal gesproken één week per maand met een pieper van de GGDGHOR ZHZ op zak. Hij is namelijk Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg. Een functie die bij uitstek geschikt is voor stressbestendige mensen.

Ben, van huis uit ambulanceverpleegkundige, is zo iemand. Hij werkte na zijn ambulancetijd jarenlang voor de GGD en wordt al sinds 1980 bij menig crisis ingezet. Sinds 2012 combineert hij zijn piketfunctie voor de GGDGHOR met gemeentelijk beleid en advies over maatschappelijke zorg en volksgezondheid. Wat doet de GGDGHOR? De wereld van de crisisorganisatie is strak georganiseerd, maar hoe die precies werkt is vast niet bij iedereen bekend. De GHOR stuurt namens gemeenten rampenprocessen aan, maar wat betekent dat in de praktijk? Ben: “Kort door de bocht is alles wat we doen gericht op zorgcontinuïteit. Want welke ramp of crisis er ook aan de gang is, mensen moeten kunnen rekenen op zorg. Terwijl corona de kop opstak, het aantal zieken toenam en de IC-afdelingen van ziekenhuizen zwaarder belast werden, gingen wij vanuit de GHORGGD aan de slag met scenario denken: zoveel mensen liggen op de corona-afdeling van het ziekenhuis en zoveel op de IC. Als die mensen beginnen te herstellen, waar kunnen ze dan heen? Omdat we op zeker spelen, gaan we altijd uit van meerdere scenario's. Want ook als álles tegenzit, moet er zorg beschikbaar blijven." Strategie "Het is onze taak om de stand van zaken in alle zorgsectoren te kennen en zorginstellingen zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat. Hoeveel bedden zijn er in gebruik in de ziekenhuizen? Hoeveel ruimte is er beschikbaar op verpleegafdelingen? Wat kan de thuiszorg aan? Hebben we een zorghotel nodig en zo ja, met hoeveel capaciteit? Al die info delen we. Met onze partners in de zorg, met gemeentebestuurders, politie, brandweer en alle anderen die werken aan een veilig ZHZ", vertelt hij. "Als crisisorganisatie zijn we nergens zonder de samenwerking met onze partners. Daarom hebben zowel de GHOR, als de GGD accounthouders aangewezen per zorgsector. Zij houden nauw contact met bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, de gehandicaptenzorg, de GGZ, de jeugdzorg en anderen."

"Zo'n crisis levert nou eenmaal, naast de ellende, veel goeds op."

"Zo hebben we in het begin van de crisis één keer per week een bestuurlijk overleg gehad, met vertegenwoordigers van al die sectoren. In dat overleg maakten we afspraken over het toepassen van landelijke richtlijnen. Ook bepaalden we samen de strategie voor onze regio.

En ook wekelijks zat ik een kernteamoverleg voor met teamleiders en directeuren van diezelfde ketenpartners. Daarin gaven we alle genomen besluiten handen en voeten. Zo gaan we het aanpakken, dit is onze planning en dit is wat we daarvoor beschikbaar hebben. Het overleg werkte als een trein. Ondertussen stemden Karel van Hengel (directeur publieke gezondheid) en ik (namens de GHOR) dagelijks met elkaar af wat we doen."

Praktisch handelen

"Naast het ophalen en delen van informatie en het maken van ketenafspraken, is de GGDGHOR ook betrokken bij praktische zaken. Ben: "Tot voor kort bijvoorbeeld bij de verspreiding van persoonlijke beschermingsmaterialen, en ook bij het opstellen van draaiboeken voor 'Hotels met Zorg'. Als de druk op ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg te groot wordt, dan hebben we die hotels binnen drie dagen operationeel." Ben is oprecht trots op wat zoveel partijen in een korte tijd samen voor elkaar krijgen: "Zo'n crisis levert nou eenmaal, naast de ellende, veel goeds op. Organisaties in de GGZ trekken meer met elkaar op. Thuiszorgorganisaties stellen samen schone en besmette routes vast. We vinden elkaar via videoconferenties, krijgen een betere ingang bij huisartsen; Dat is allemaal winst. Van zo'n overleg tussen directeuren en teamleiders hoop ik dat het ook na corona in stand blijft. Dat biedt zóveel voordeel! Het komt de zorg in onze regio ten goede."

Meer lezen?


"Scenario's"