DE GHOR AANPAK OP

COVID-19

Liaison GHOR zette zich in bij de vaccinatiecampagne van de GGD

Remco Lommers vertelt wat er bij die rol als verbinder kwam kijken: "De GHOR kon mij steeds informeren en met me mee denken."

"De GGD deed de massavaccinatie. De huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen deden de vaccinatie van hun eigen doelgroepen", licht Remco toe. "Mijn rol was om als verbinder communicatieve lijnen bij elkaar te brengen en te zorgen voor afstemming. Dat betekende onder meer met de betrokken organisaties wekelijks de stand van zaken doornemen en vragen doorzetten naar andere zorginstellingen of landelijke coördinatiepunten. In de eerste fase kregen we vooral veel vragen over de vaccins zelf, over de registratie maar bijvoorbeeld ook over mogelijkheden om vaccins die overbleven en die de GGD niet terug kon nemen elders te gebruiken."

Fijnmazig "Andersom informeerden we de betrokken organisaties over waar de GGD op dat moment aan werkte, zoals de voorbereidingen van vaccinatielocaties. Of fijnmazig vaccineren van bijzondere doelgroepen, zoals dak- en thuislozen, bewoners van asielzoekerscentra of buitenlandse werknemers van scheepswerven. In het najaar met de boosters was een verschil dat er landelijk voor werd gekozen om vaccineren helemaal aan de GGD over te laten. Maar na afstemming over zaken als financiën en middelen was de GGD blij dat de huisartsen toch mee konden vaccineren. Mede daardoor werd de landelijk doelstelling gerealiseerd dat iedereen in februari 2022 geboosterd kon zijn. In deze processen wist de GHOR steeds met mij mee te denken en me de juiste verbindingen te geven waarmee relevante informatie snel kon worden gedeeld."

START VACCINATIECAMPAGNE

Samenwerking is de sleutel

Eerste zorgmedewerker uit onze regio ingeënt

Verpleegkundige Aletta is vrijdag 15 januari 2021 als eerste zorgmedewerker uit onze regio ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie Deetoshal in Dordrecht kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend.

Ook de huisartsen in de regio werden gevaccineerd

Blije geluiden uit het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het antwoord op de vraag of zij er klaar voor zijn is volmondig “Ja!” 26 januari werd er begonnen met het vaccineren van huisartsen.

Regionale samenwerking vaccinatie cliënt huisarts in zorginstelling

Een nieuwe stap in de vaccinaties; het was de beurt aan bewoners van zorginstellingen! Hoewel dit onder verantwoordelijkheid van de eigen huisarts valt, is ervoor gekozen om de bewoners die hiervoor in aanmerking kwamen in de eigen huiselijke omgeving van hun instelling tegelijkertijd te laten vaccineren.

DATA GESTUURD WERKEN

Informatiemanagement en het verzamelen van data

Cijfers en informatie helpen Veiligheidsregio en zorginstellingen bij Corona aanpak

Sandra Breet is tijdens de Coronacrisis door de Veiligheidsregio ingezet bij de GHOR om als Informatiedeskundige middenin alle ontwikkelingen bij te dragen aan een actueel beeld van onder meer besmettingen en ziekenhuisbezetting.

Een beeld waarop niet alleen de Veiligheidsregio zelf, maar ook tal van andere organisaties hun beleid konden baseren, zoals de zorginstellingen in de regio.

CONTINU LEREN

Aanpassingsvermogen is zelfreflectie

De COVID-19 pandemie gaat in 2021 inmiddels al meer dan een jaar rond in onze samenleving. De GGDGHOR Crisisorganisatie is in dat jaar overgegaan in een GGDGHOR Projectorganisatie zodat ‘vaste mensen’ zich bezig konden houden met de Coronacrisis.

Deze projectorganisatie zette zich al meer dan een jaar vanuit haar rol als ‘Regievoerder op de Witte Kolom’ in binnen de regio.

Evalueren

Om scherp te blijven op onze eigen rol en blijvend aan te sluiten bij de behoefte uit de regio hadden wij verschillende evaluatierondes ingericht. Zo ook bij de zorgsector. Denk hierbij onder andere aan de verpleeg- en verzorgingstehuizen, de verstandelijk gehandicaptenzorg, de ziekenhuizen, de ambulancedienst en de thuiszorg.


Zorginstellingen geven Project-organisatie GGDGHOR een 7,9
Blijven reflecteren en ontwikkelen door evaluatie

De Projectorganisatie COVID GGDGHOR ZHZ was ook in de 2e helft van 2021 nog steeds zeer actief. Daarom vonden er regelmatig tussentijdse evaluatiemoment plaats.

“De derde!”, vertelde beleidsmedewerker GHOR Jeroen Peeters, “dit gaf ons steeds inzicht in wat goed ging en wat we vooral vast moesten houden. Maar ook wat er beter kon en hoe dan. Zo konden we steeds bijsturen waar dit nodig was. We noemden het daarom ook het actieleren-traject.” Focus van deze evaluatie lag op de periode van oktober 2020 tot en met april van 2021.

SAMENWERKING

Regiobreed

Begin 2021 is door de zorgpartners, in samenwerking met de accounthouders van de GGDGHOR Projectorganisatie, input geleverd voor de verdere verfijning van het integrale zorgplan COVID-19 Zuid-Holland Zuid. Madieke Linckens, adviseur bij de GHOR, heeft de input vanuit de verschillende zorgsectoren verwerkt tot een update van het integrale plan dat eind februari bestuurlijk werd goedgekeurd.

“In de toekomst soepel schakelen tussen warme en koude fase”

Verdere ontwikkeling netwerksamenwerking GGDGHOR

De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid voegde in 2018 de crisisorganisaties van de GGD en GHOR samen tot één crisisorganisatie onder leiding van de Directeur Publieke Gezondheid.

COVID-19 stelde de gezamenlijke crisisorganisatie behoorlijk op de proef. Hoe gaan we verder?

NIEUWE CRISISSTRUCTUUR

Einde GRIP 4

In de zomervakantie ontving de Directeur Publieke Gezondheid, Cees Vermeer, een aanwijzigingsbrief van minister Hugo de Jonge.

Hier leest u wat hij van ons vroeg rondom het vervolg van de regionale aanpak voor zorg aan kwetsbare patiënten rondom COVID-19.

Met de zomer achter ons gelaten veranderde per 1 oktober 2021 de manier waarop de regionale crisisbestrijding was georganiseerd. Een groot deel van de medewerkers van de Veiligheidsregio ZHZ werd vanaf 1 oktober niet langer ingezet op COVID-19. De DPG bleef verantwoordelijk voor de leiding over (1) het bestrijden van COVID-19 door middel van adviseren, (publieks)voorlichting, testen, traceren en vaccineren, en over (2) de afstemming met de zorgpartners voor de zorgcontinuïteit. Dit in nauwe aansluiting op de verantwoordelijkheid van de voorzitter van de Veiligheidsregio (COVID-19 is een infectieziekte A) en de afzonderlijke verantwoordelijkheden van de gemeenten. De Veiligheidsregio trok zich terug met uitzondering van de informatiemanager en de Projectorganisatie COVID GGDGHOR. Die zijn doorgegaan in nauwe samenwerking met de GGD ZHZ.

CORONA GOLF NAJAAR

Als je denkt dat je alles hebt gehad ....

Regio ZHZ is bevlogen, betrokken en bereidwillig om patiënten goed te verzorgen

"Eind 2021 dreigde in Nederland fase 3, ofwel code zwart. Een situatie waarbij alle beschikbare IC-bedden bezet dreigden te raken. Om dat te voorkomen is alles uit de kast gehaald."

Algemeen commandant geneeskundige zorg en beleidsadviseur GHOR Ben de Haan vertelt hoe dat in z’n werk ging.

"Om code zwart te voorkomen is de reguliere zorg volledig afgeschaald en hebben we draaiboeken opgesteld voor wanneer het toch fout zou lopen. Daarvoor hadden we vooral het laatste kwartaal van 2021 veel contact met de regionale zorginstellingen en met het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg. Hierin bespraken vertegenwoordigers van de zorgaanbieders de stand van zaken." Bed, bad en brood "De zorginstellingen benaderden we met een format om op die manier te inventariseren wat een maand lang code zwart voor hen zou betekenen. Vooral op het vlak van beschikbare bedden, roosters en een duidelijke taakverdeling. Want ook aansturing en uitvoering van werkzaamheden stonden in de crisismodus en kunnen daardoor anders verlopen dan in reguliere situaties. Uit de inventarisatie bleek dat code zwart voor de instellingen in grote lijnen zou neerkomen op afschaling van zorg tot het niveau van de basisvoorzieningen bed, bad en brood.

Dat is ver verwijderd van de kwaliteit die je normaal nastreeft. Maar in zo’n crisis kun je niet anders dan in noodgevallen kiezen voor kwantiteit om toch zoveel mogelijk mensen zorg te kunnen blijven bieden. De belangrijkste uitkomst van de inventarisatie was dat we in de regio voldoende bedden in reserve hadden om een periode van een maand te kunnen overbruggen." "Gelukkig bleven doemscenario’s in 2021 uit. Wat ik zelf vooral opvallend vind, is dat in deze regio opnieuw bleek dat de bereidwilligheid om mensen goed op te vangen en te verzorgen volop aanwezig is. Organisaties en hun medewerkers zijn bevlogen en betrokken. Iedereen zet steeds weer de schouders eronder. Daarnaast communiceren we via korte lijnen, pakken we zaken gezamenlijk aan en is iedereen bereid in gesprek te blijven om beter te worden. Als je dat als basis hebt, is er heel veel mogelijk."

Code zwart…

Laten we samen een uiterste poging doen om dat te voorkomen! Die indringende oproep deed de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de Gemeente Dordrecht, het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid samen in deze video.

GGD ZHZ bereidt zich voor

De GGD ZHZ heeft in september het aantal vaccinatielocaties teruggebracht naar twee. De sporthallen, waarin voorheen werd gevaccineerd, kwamen weer ter beschikking van jeugd- en sportverenigingen.

De vaccinatielocaties in Dordrecht en Gorinchem werden klaargemaakt om ruimte te bieden voor het geven van de boosterprik.

Kopzorgen na ‘explosieve toename’ in aantal besmettingen

Het aantal mensen in de regio Zuid-Holland Zuid dat positief getest is op het coronavirus is halverwege oktober in een week tijd meer dan verdubbeld. Reden voor kopzorgen bij GGD en GHOR-directeur Cees Vermeer. “Het merendeel van de opgenomen patiënten is niet gevaccineerd.”

ASz schaalt de acute zorg verder op, meer OK’s gesloten

Het Albert Schweitzer ziekenhuis schaalde uit voorzorg op naar ‘fase 3’ voor wat betreft de Intensive Care (IC). Op maandag 6 december werd de IC uitgebreid met nog eens twee extra bedden, naar twintig. Dit had grote gevolgen voor de reguliere zorg.

ROAZ Regie Centrum

De zorgcontinuïteit stond in het najaar in ons hele land onder druk. Daarom is het RRC opgericht door het ROAZ met als doel om advies te kunnen geven, aan eerstelijnszorg professionals en ambulance personeel, ten aanzien van het insturen van patiënten, voor zowel SEH/ziekenhuis alsook insturen voor “bedden met zorg“ (V&V, thuiszorg, ELV, GRZ). Door dit gecoördineerd te laten verlopen, bood het ook de mogelijkheden om over de regiogrens heen te kijken. Het was met name bedoeld als “extra” op de bestaande routes zoals bijvoorbeeld Verwijspunt078, Verwijs010 en de Aafje zorglijn die als eerste aanspreekpunt fungeren.

Indien men daar na één telefoontje niet de juiste hulp kon verkrijgen, óf het is buiten kantooruren dan kon het RRC worden ingeschakeld.

Informatie Het RRC werd gevoed met informatie uit systemen als LPZ (Landelijke Patiënten Zorg) en bezetting IC, maar ook uit informatie verkregen door het uitzetten van enquêtes.

Het RRC communiceerde dagelijks een sfeerbeeld over de doorstroom van de druk en eventuele knelpunten in de keten. Het sfeerbeeld was bedoeld voor zorgprofessionals zoals huisartsen, ambulancepersoneel en andere zorgprofessionals voor de regio's Rotterdam en Zuid-Holland Zuid.

Vanuit de GHOR ZHZ hebben vier collega's deel genomen aan het RRC. Twee collega's hebben de taak van informatiemanager op zich genomen en twee collega's fungeerden als operationeel leider.

De hele zorgsector deed opnieuw alles om op zo’n hoog mogelijk niveau zorg te blijven verlenen

Hoewel het toen geen directe prioriteit leek te hebben, zijn we als GGDGHOR toch al in het voorjaar gestart om ons voor te bereiden op het piekmoment in het najaar.

"Een piek waarbij we er met de hele zorgsector opnieuw alles aan deden om zo effectief mogelijk op alle ontwikkelingen in te spelen.” Jos Bal, adviseur bij de GHOR, belichtte wat er achter de schermen gebeurde om ondanks de enorme druk op zo’n hoog mogelijk niveau zorg te blijven verlenen.

Boosteren!!

In december 2021 maakte minister Hugo de Jonge bekend dat vanwege de oprukkende omikronvariant elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster zal worden aangeboden. Versneld De start van de opnieuw versnelde boostercampagne ging in volle gang, maar vroeg om geduld en medewerking van iedereen. Zo waren de vaccinatielocaties nog niet iedere dag open. De GGD had even de tijd nodig om – twee maanden sneller – alles in de locaties op orde te brengen zodat in januari 2022 de inwoners van Zuid-Holland Zuid hun booster konden krijgen. Dan kon iedereen ook in Zuid-Holland Zuid zeven dagen per week terecht voor de oppepprik.

Hoe de GGD een geoliede machine is geworden, die op volle kracht draaide, leest u hier.

CORONA NIEUWSBRIEVEN

Over de GGDGHOR Corona aanpak

Social share